In cazul in care va confruntati cu aceasta situatie, sunt anumite proceduri ce trebuie urmate, pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza.
In mod obligatoriu, decesul persoanei se va constata de catre un medic specialist autorizat. Daca decesul survine la un spital, fie el de stat sau privat, acesta poate fi constatat si de catre medicul primar sau medicul de garda.
In foaia de observatie a pacientului trebuie sa existe data si ora la care s-a produs decesul, precum semnatura si parafa medicului ce l-a constatat.
Dupa constatarea mortii, decedatul va fi tinut in salon timp de doua ore, dupa care va fi transportat la morga spitalului, unde este depus in frigiderul mortuar, respectiv camera frigorifica. Defunctul va fi transportat din salon catre morga de infirmierii sectiei sau se poate cere ajutorul personalului de la C.P.U.
Daca la morga se constata ca moartea a fost una violenta, suspecta sau cauzele sunt necunoscute, decedatul va fi transportat catre Serviciul de Anatomie Patologica sau Institutul de Medicina Legala (I.M.L) conform legii 104/2003 anexa 2. Expertiza medico-legala este reglementata de legea 459/2001, legea 104/2003 si legea 271/2004 cu modificarile ulterioare survenite acestora.
Cazurile scutite de efectuarea autopsiei sunt ale pacientilor cu afectiuni cronice cunoscute si investigate anterior si cand familia, tutorele, apartinatorii de drept ai defunctului nu au nicio rezerva asupra bolii sau a tratamentului urmat si isi asuma, in scris, responsabilitatea.
In afara programului de lucru, scutirea de autopsie a decedatului este aprobata si semnata de catre medicul coordonator al serviciului de garda. In caz contrar, este nevoie de semnatura managerului spitalului sau a directorului medical, cu avizul sefului de sectie, al medicului curant si al sefului de anatomie patologica.
Trebuie precizat si faptul ca, desi familia nu doreste autopsia, odata completata cererea de scutire din legea 104/2003 anexa 6, cu modificarile ulterioare, aceasta poate avea loc. Cererea poate fi refuzata de catre medicul curant, medicul sef de sectie, medicul anatomo-patolog, managerul spitalului, directorul medical sau medicul de garda, daca exista motive intemeiate sau semne ale unei morti violente sau suspecte. In plus, acestia sunt si obligati prin lege sa anunte politia si medicul legist pentru a solicita constatarea medico-legala.
Orice procedura sau interventie asupra decedatului se va face numai dupa 6 ore de la data constatarii mortii (adulti si copii cu varsta de peste 7 ani) si dupa 12 ore in cazul copiilor cu varsta mai mica de 7 ani.
Iata, pe scurt, procedurile ce se impun in cazul unui deces la spital:
- Constatarea decesului – se va realiza de catre un cadru medical, prin consemnarea decesului in foaia de observatie a pacientului, insotita de data si ora, plus parafa si semnatura medicului;
- Anuntarea familiei si a apartinatorilor de drept ai defunctului se face in termen de 2 ore;
- Transportul defunctului la morga spitalului;
- imbalsamarea, cu sau fara autopsia defunctului si obtinerea certificatului constatator al decesului (se elibereaza in 24 de ore). Este obligatorie completarea corecta a tuturor rubricilor, nefiind admise stersaturi sau corecturi.